Barnebøker

Bøker for barn under 12 år

 

 

 

El Dorado
2009


Linn snur seg brått. Der er den lyden igjen. Hun kikker opp på skiltet over døra. «Den glade hane», står det, men døra er stengt og alt er stille. Altfor stille. Hele gården ligger i halvmørket, hviler. Hun skulle aldri ha reist hit, skulle aldri ha latt seg friste til å tjene penger på å jobbe for onkel Albert. Kommer de for å ta henne også, eller har Petter klart å lure dem?

 

El Dorado handler om svindel og svik, drømmer og angst. «Den glade hane» viser ikke sitt rette ansikt før alt er avslørt.

 

 

Om "El Dorado" skriver Camilla Sørbye i 2009 i Drammens Tidende:

 

Lise Knudsens ellevte bok har tittelen El Dorado, som betyr "Den forgylte". Den spiller på legenden om indianerhøvdingen El Dorado, som jevnlig lot seg dekke av gullstøv. Men El Dorado har også en metaforisk betydning, som bilde på et sted hvor noen skaffer seg rikdom på enkelt vis. Og det er et slikt sted forfatteren tar leseren til.

 

(...)

 

Forfatteren har et godt grep om innhold og spenningskurve. Boken har det som skal til av familiekompleksitet, gryende seksualitet og detektivarbeid for å skape spenning på flere plan. Flere temaer blir berørt, som svindel, svik, ærlighet, mot og drømmer. Stilen er muntlig og variert, og godt tilpasset barn i alderen åtte til tolv år.

 

Les mer om boka her.

 

 

 


Spindelvev
2004

 

Idunn skal for alltid huske disse sommerdagene. Dager fylt av rare og fremmede følelser, forbudte tanker, og ikke minst møtet med de nye hyttenaboene Herman og Sebastian.

 

Hva er det med den mørke og farlige Sebastian, som hun bare så vidt tør å se på? Hvorfor kan hun ikke holde seg til den hyggelige og snille lillebroren hans, Herman?

 

For med Herman kan hun snakke om alt. Tror hun.

 

Men etter hvert viser det seg at det aller vanskeligste, det aller farligste - det har ikke Herman kunnet fortelle til noen...

 

 

Om "Spindelvev" skriver Morten Haugen i 2004 på www.barnebokkritikk.no:

 

Lise Knudsen har hatt suksess med de fire bøkene om Maria, og har uten store fakter funnet sin plass i barnebokhyllene. Der står hun støtt, og skriver gode bøker som det er en glede å lese og å anbefale.

 

Les mer om boka her.

 


 

 

I snublefart
2003

 

Linn stikker blyanten rett igjennom viskelæret. Hun vil ikke se på leseboka engang. Alle de andre i klassen kan lese, bare ikke hun. Hun kommer aldri til å lære det heller. Kanskje hun kommer til å bli vaskekjerring eller søppeltømmer når hun blir stor, sånn som guttene i klassen tror. Eller kanskje hun blir sjørøver, sånn som Gale-Petra ...

 

 

 

 

 

Om ”I snublefart” skriver Guri Fjeldberg i 2003 i Bergens Tidende:

 

”Hun kan ikke lese, hun kan ikke regne, hun kan ikke skrive, hun kan ikke tegne. Hun kan bare rape”. Slik tenker Linn når guttene i klassen erter henne fordi hun er den eneste i klassen som ikke kan lese. Hjemme er det heller ikke så greit med to yngre søsken som krever mammas fulle oppmerksomhet mens pappa er i Colombia.

 

Denne høytlesningsboka er ingen konsentrert problemfortelling. Den handler om Linn mer enn den handler om lesevansker. Vi får en svært realistisk og velskrevet innføring i hennes tanker og følelser; historien er sett gjennom hennes øyne. Iblant blir bekymringene hennes avløst av fantasifulle påfunn der hun forvandles til en vilter sjørøver i glad lek med sine småsøsken. Linn er ei sammensatt jente, derfor er det lett å leve seg inn i henne med stor sympati.

 

Også de voksne er svært nyansert framstilt. De er verken bare snille eller bare slemme og oppfører seg ofte på måter man kan undre seg over.

 

De som har lest Lise Knudsens fire bøker om Maria, vil kjenne igjen både Linn og Merete fra klassen til Maria. Kanskje er det flere elever i denne klassen vi kan få bli kjent med ved en senere anledning? Knudsen holder seg til samme delvis poetiske stil som i sine foregående bøker. Særlig demonstrerer forfatteren at hun er helt på nivå med sitt publikum når hun setter sammen ord akkurat slik barn gjerne gjør: Bilen knasekjører på grusen og Linn lånetar et smykke hos lillebror.

 

Les mer om boka her.

 

 

 


Maria og Minotaurus
2001


Maria sniker seg ut av dyna, som bare er et laken, og lister seg stille bort til vinduet. Forsiktig drar hun gardinene til side. Ååå ... det sterke dagslyset svir i øynene. Havet er like nedenfor, og det er knall blått! Hun myser mot sola som likner en gulhvit kule på en like blå himmel, og ser havet glitrer tilbake.
De har fått leilighet ved havet!

 

Maria våkner første dagen på Kreta. Endelig ferie! Med mamma, pappa, og lillebror Raoul. Dumt at ikke Magnus også er her. Men hun skal kjøpe presanger, og hun får masse å fortelle. Om badinga og sola. Og om Minotaurus - oksemannen på Knossos. Han som var nede i labyrinten og kanskje spiste smågutter. Ariadne, halvsøsteren hans, hjelp Tesevs å ta livet av han. Hvordan kunne hun det? Det er en kjempeskummel historie, og jo mer Maria tenker på den, jo skumlere blir den. Kan den være sann? Eller er det bare fantasi? Og kanskje det er slik at fantasien er enda farligere enn virkeligheten?

 

Mye å spekulere på for en niåring. Og godt å få en skikkelig pappa-prat når tankene nesten blir for vanskelige.

 

 

Om ”Maria og Minotaurus” skriver Anette Torjusen i 2001 i Fredrikstad Blad:

 

”Søskensjalusi og Minotaurus på solfylte Kreta”

 

Søskensjalusi, som er underliggende i historien, er også noe barn lett kan identifisere seg med. Spennende blir det også at settingen er satt til Hellas med annerledes bokstaver (det greske alfabetet er oppført i boken), mytologi og blått hav. Boken framstår som informativ med mange spørsmål og svar. Hyggelig lesning for åtteåringer og eldre.

 

 

 


Maria og Magnus
2000

 

Magnus ser på henne med åpen munn. Han tar seg til kinnet, som for å kjenne på kysset. Så blir han helt rød i ansiktet og ser ned i bakken ...

 

Maria og Magnus er forelska.
Hun går i A-klassen, han i B.
Linn og Hilde prøver å ødelegge for dem, og guttene erter og kaller Magnus for «Magnussa"», «Nusseliten» og «Nussegutten til Maria».

 

Hvem kan holde ut noe sånt?
Maria kan, men hva med Magnus?

 

 

Kjæresteboka ”Maria og Magnus” som var hovedbok i Bokklubbens Barn i 2000, fikk mange lesere og et opplag på 10.000 eksemplarer.

 

 

 


Maria midtimellom
1999

 

Maria ser fra Hilde til Linn. Nå er hun midt imellom igjen. Akkurat som hjemme, og i bilen. Midt imellom mamma og pappa, midt imellom det gamle huset og det nye, midt imellom å være enebarn og storesøster.

 

- Førstemann til klasserommet, sier Linn, og løper alt hun kan. Maria bykser etter og kommer foran Hilde. Typisk. Midt imellom. Men når Raoul kommer fra Colombia og hun blir storesøster - da er hun ikke bare Maria midtimellom!

 


 

 

Om ”Maria midtimellom” skriver Ola By Rise i 1999 i Adresseavisen:

 

Lise Knudsen presenterte Maria for oss første gang i fjor høst. Også da traff hun unge lesere midt i ryggmargen. Hverdagslige beskrivelser av hverdagslige tanker og opplevelser, ikke spesielt oppsiktsvekkende. Men det er treffende og troverdig, slik at høytlesningsstundene blir reneste andakter. For Maria gjør som vi voksne har glemt; hun smaker og lukter på verden, og er ikke like opptatt verken av klokka eller det de voksne synes er viktig. Dessuten er det langt fra lett å være skolejente på seks år, og føle at en er midt i mellom alt og alle. Anbefales!

 

 

 


Maria - snart skolejente
1998

 

Maria har sko nummer 28. Pappa bruker 45. Ikke rart at de har forskjellige fotavtrykk i blomsterbedet!

 

Maria spør, og finner svar som er mulige for en som er en meter og tjue høy, og kan rime. Høy, bøy, tøy, føy ... Mamma er høy og pen.

 

Maria står på en krakk foran speilet og synes ikke hun ligner mamma i det hele tatt. Selv om alle sier det. En natt våkner hun av en merkelig lukt, og i gangen er det heksetåke med hostemiddel i. Hva skal hun gjøre?

 

 

Om ”Maria – snart skolejente” skriver Eivor Bergum i 1998 i Klassekampen:

 

Maria – fantasia.

 

Og Lise Knudsens Maria sjarmerer meg i senk, hun er levende og morsom å bli kjent med, og vil nok oppleves som troverdig av liten og stor. Boka tar opp forhold som er aktuelle i tilværelsen til et førskolebarn – Maria øver seg i å stå på ski, hun har ei løs tann, hun tenker på egget og frøet som blir et barn og hun ønsker seg et søsken.

 

 

 

 

Lise Knudsen

 

 

 

 

 

Siste utgivelse:

 

 

 

Uten dekning

 

 

 

Priser:

 

2009

Årets Fylkeskunstner i Buskerud

 

2007

Språklig Samlings Litteraturpris