Forfatterbesøk og konserter

 


 

Med plekter i lomma

Et forfatterbesøk som tar utgangspunkt i boka "Med plekter i lomma". Hovedpersonen, Juni, spiller elgitar i band. To band. Teksten kretser rundt rockedrømmer og oppbrudd. Det er heller ikke alltid like lett å være jente i et bandmiljø dominert av gutters verdier og smak. Og hva er god musikk? Juni slites mellom to ulike miljøer, og snart må hun velge. Passer best for 7.-10. klasse. Enkel- eller dobbelttime. 


 

Til min gyldenlakk

I 2008 feirer vi 200 års jubileum for Henrik Wergelands fødsel. I den forbindelse presenterer vi konsertforestillingen "Til min gyldenlakk", med nyskrevne sanger og gamle dikt som spruter av livsglede og tynges av dødsbevissthet. Fokus er på "det første", det nye, friske og den sterke sanslige opplevelsen av natur og tilværelse som kjennetegner mange av Henrik Wergelands dikt. Litt om hans biografi blir det også tid til i et musikalsk variert program som varer ca 55 minutter. Passer for videregående skole, ungdomstrinnet og selvfølgelig for voksne mennesker. Noen instrumenter, og to medvirkende. Støttet av Fond for lyd og bilde.


 

Svarte vinger

"Svarte vinger" er en lavmælt, intens konsertforestilling som bygger på boka med samme navn. Dea vil gjerne bli pianist, men de som er rundt henne har andre ambisjoner på hennes vegne. Forestillingen tar form av opplesning som veksler med utdrag fra de klassiske musikkstykkene teksten benytter seg av. Det er to aktører på scenen, forfatteren og pianisten. "Svarte vinger" passer best for videregående skole, de eldste elevene på ungdomsskolen, samt voksne, og varer ca. 55-60 minutter. Med produksjonsstøtte fra Prøvekluten, Volda. 


 

Spindelvev og Maskespill

Lise Knudsen kommer på forfatterbesøk, og vil sette teksten og underteksten i fokus.
Spindelvev er ei sommerbok om forelskelse, identitet og mørke hemmeligheter. Maskespill er en vinterroman som avdekker fortidas historier lag for lag. I Spindelvev møter vi Idunn og brødrene Hermann og Sebastian. De er på hytteferie ved kysten og under måkeskrik og steikende sol fanges Idunn i et nett av hendelser. I Maskespill laver snøen ned i en innlandsby, mens Benedikte forsøker å få grep om virkeligheten gjennom tall og logisk tenkning. 

Begge bøkene tematiserer identitet. I begge bøkene stilles kjærligheten opp mot et bakteppe av sorg. Hvem er vi uten de andre? Hvilke valg er rett å ta? Og hvorfor er det så vanskelig å sette grenser? 
Men landskapene i de to bøkene er ulike, årstidene er forskjellige og de litterære personene har lite til felles. Men forelskelsen er der, i begge bøkene. 

Lise Knudsen vil lese fra bøkene, gi skrivetips, fortelle om komposisjon, tekst og undertekst, og samtale med elevene. Forfatterbesøket er først og fremst et møte mellom forfatter og elever, mellom leser og tekst. 

Les gjerne Spindelvev! 
Les gjerne om forfatterskapet på f.eks. www.liseknudsen.com og lag gjerne spørsmål på forhånd. Et godt møte blir enda bedre når det er forberedt fra begge sider!
Mange ønsker å lese bøkene i etterkant av et forfatterbesøk. Å ha bøker tilgjengelige for elevene, i mer enn ett eksemplar, er en selvfølge. 

"Spindelvev og Maskespill" er et program i to versjoner, den ene tilpassa 5.-7 klasse, den andre 8.-10.klasse." 


 

Himmel og jord

"Himmel og jord" er en konsertforestilling med tekster av Sidsel Mørck og musikk av Lise Knudsen. Sangene handler om store og små hendelser, sett fra barnets ståsted. For eksempel hva det vil si å være venner, uvær og globale miljøproblemer, forkjølelse, mobbing, merkevarepress, foreldremas, trøsten i kosedyr og undring over alt som er skapt. Musikken er variert, både i stemning og rytmikk, og med enkle virkemidler får publikum høre hvordan teksten forandrer innhold når musikken endres. Også noe å undre seg over! "Himmel og jord" passer godt for barneskolen, men kanskje særlig for småskolen. Fins i to varianter, den ene med to musikere, den andre er kun med komponisten og hennes gitar. 


 

En som het Inger

"En som het Inger" er en konsertforestilling om og med Inger Hagerups kjærlighetsdikt, tonesatt av Lise Knudsen, og framført av henne sammen med en gitarist. Mye av Inger Hagerups lyrikk er folkeeie, men her blir også noen av de mer ukjente sidene løftet fram gjennom kjærlighetens prisme av glede, svik, tap, forelskelse, drøm og lengsel. "En som het Inger" passer best for de eldste på ungdomstrinnet, videregående skole samt voksne. Varighet; en drøy skoletime. Med støtte fra Komponistenes Vederlagsfond. 


 

I snublefart

"I snublefart" er et forfatterbesøk over boka med samme navn. Den handler om Linn som er den eneste i klassen som ikke kan lese, og det er forferdelig flaut. Er det sant at hun kommer til å bli søppelkjører eller vaskekjerring hvis hun ikke lærer seg å lese? "I snublefart" passer best for småskolen og varer ca. en skoletime. 


 

Maria

"Maria" er forfatterbesøk som baserer seg på utviklingshistorien om Maria, utifra de fire bøkene om Maria, samt lydboka. Vi blir kjent med lekne "Maria - snart skolejente" og følger henne gjennom møter med det farlige i "Maria midtimellom" og hennes opplevelse av å få en bror i fra Colombia. I tredje bok, "Maria og Magnus", er hun tre år eldre og forelsker seg. Venninnene hennes liker det dårlig og forsøker å ødelegge. I siste bok, "Maria og Minotaurus" reiser familien til Kreta, og i møtet med det fremmede må Maria forme sine egne tanker om livet og døden. "Maria" er et forfatterbesøk med eller uten musikk, som legger vekt på de to først bøkene for 1.-3 klasse og de to siste bøkene i møter med 4.-6.klasse. Varighet; ca en skoletime. Med støtte fra Fond for lyd og bilde.

 

 

 

 

 

Lise Knudsen

 

 

 

 

 

Siste utgivelse:

 

 

 

Uten dekning

 

 

 

Priser:

 

2009

Årets Fylkeskunstner i Buskerud

 

2007

Språklig Samlings Litteraturpris